top of page
  • Writer's pictureMartina Žgomba

Kako odrediti cijene usluga kao virtualni asistent?


Jedna od najzahtjevnijih stvari pri postavljanju svog poslovanja kao virtualni asistent jest formiranje cijena usluga. Ključna riječ jest usluga. Teže je procijeniti i formirati cjenik za usluge nego što je to za proizvode. Bitno je pronaći točku preklapanja gdje ponuđena cijena pokriva tvoje troškove poslovanja (i zarade), a da je ujedno i cijena koju su tvoji klijenti voljni platiti.

Najbolje jest to što možeš birati između različitih opcija te odabrati one koje najviše odgovaraju tebi i tvom poslovanju. Da, moguće je odabrati više opcija, tj. načina naplate usluga. U ovom članku ću pisati o četiri najčešća načina formiranja cijena kao virtualni asistent.
Četiri najčešća načina formiranja cijenaPO SATU

Ovo je najčešći način naplate usluga virtualnog asistenta, ali to ne znači da je i najbolji. Dobra strana ovog načina naplate jest to što ćeš biti plaćena onda kada efektivno radiš. Potrebno je pratiti svoje vrijeme, a jedan od alata za mjerenje vremena koji možeš koristiti jest Clockify. Kod ovog načina naplate moguća je opcija da klijent kupi određeni broj sati ili da ti delegira određene zadatke za koje po završetku šalješ izvještaj o broju potrošenih sati.


Ukoliko je dogovoreno plaćanje po satu bitno je vidjeti za koje usluge jer nije isto platiti nekoga za administrativni posao tipa odgovaranje na mailove kao i rad na nekom specifičnom projektu ili alatu.


Ovaj način naplate nije preporučljiv za klijente s kojima posluješ dugoročno jer uzastopnim ponavljanjem određenih radnji ćeš ih obaviti za manje vremena, a samim time ćeš ih i manje naplatiti.


PO PAKETU USLUGA

Ovo je odlična metoda jer se mogu kombinirati određene usluge u pakete gdje za određenu cijenu daješ određenu grupu usluga ili određen broj sati.

Prednosti ovog načina naplate su:

  • Recimo da klijent kupi paket od 10 sati, možeš mu odobriti određeni popust. Recimo da je tvoja satnica 100,00 kuna, možeš ponuditi paket od 10 sati za 900,00 kuna. Na taj način je moguće privući klijenta jer on ostvaruje popust od 10%.

  • Ako imaš u ponudi paket usluga više ne naplaćuješ samo svoje vrijeme, već određene usluge (znanje). Kod ovog načina nije potrebno mjeriti vrijeme niti slati klijentu specifikaciju odrađenih sati.PO PROJEKTU

Kod ove metode određivanje cijena se temelji na konkretnom rezultatu, ne mjeri se vrijeme koje je potrebno za odrađivanje tog projekta.

Cijenu po projektu možeš izračunati na način da odrediš:

  • cijenu po satu

  • koliko vremena ti je potrebno za pružanje usluga

  • vrijeme potrebno za uvođenje u posao/projekt

Na kraju pomnožiš satnicu sa ukupnim brojem sati. Najveća prednost ovog načina naplate jest da prodaješ rezultate, a ne sate. Što znači da uzastopnim ponavljanjem radnji, tj. usavršavanjem će ti biti potrebno manje sati za obavljanje određenih radnji i samim time ćeš moći zaraditi više. Kao i kod paketa usluga ovdje nije potrebno pratiti i bilježiti vrijeme.


Kod ovog načina naplate jako je bitno znati procijeniti vrijeme koje je potrebno za obavljanje svih radnji vezanih za projekt. Moguće su situacije gdje će se projekt odužiti i tada ćeš manje zaraditi.PAUŠALNO

Pri dugoročnim suradnjama je najbolja opcija paušalno naplaćivanje usluga.

Paušalni klijenti su stalni klijenti s kojima imamo sklopljen ugovor o dugoročnoj poslovnoj suradnji - u zamjenu za neke usluge ili broj sati rada imamo dogovoreni mjesečni paušal koji nam klijent uplaćuje.

Ovaj način naplate usluga donosi određenu sigurnost jer možeš računati na određeni iznos prihoda iz mjeseca u mjesec, ali isto tako donosi smanjanje vremena i troškova marketinga za pronalazak novih klijenata.
Kao što vidiš, postoji mnogo načina na koje možeš formirati cijene svojih usluga.

Moj savjet jest da počneš sa naplatom po satu. Na taj način ćeš odraditi više manjih poslova, dobiti više preporuka, steći naviku praćenja vremena. Nakon nekog vremena ćeš znati objektivno procijeniti vrijeme koje ti je potrebno za odrađivanje određenih zadataka, a samim time i znati ponuditi cijenu za paket usluga i po projektu.

Nemoj sada razmišljati koji način je najbolji, koje su prednosti i nedostaci svakog od navedenih. Samo kreni. Kada budeš isprobala više opcija određivanja cijena vidjet ćeš koje najviše odgovaraju tebi i tvom poslovanju.Recent Posts

See All

コメント


bottom of page