top of page
 • Writer's pictureMartina Žgomba

Prednosti i nedostaci rada kao virtualni asistent

Ako se još uvijek dvoumiš da li je ili nije posao virtualnog asistenta za tebe, mislim da će ti ovaj tekst biti od pomoći.


Kao i u svakom poslu tako i u ovom postoje određene prednosti, ali i nedostaci. Važno je naglasiti da ono što meni predstavlja prednost ne mora nužno i tebi, isto to vrijedi i za nedostatke. Nedostatke koje sam navela za mene i nisu pravi nedostaci, više su to svakodnevne sitnice ili nedostaci koji se pojavljuju u samom početku, a za koje sam navela i adekvatno rješenje. Ovaj tekst je produkt mojeg viđenja i doživljaja ovog načina poslovanja. Redoslijed kojim se navode prednosti i nedostaci nisu produkt rangiranja po nekom kriteriju već moj nasumični odabir.Prednosti

 1. SLOBODA da biram s kim, kad, gdje, kako i na koji način ću raditi. Jedna mojih temeljnih vrijednosti je baš sloboda i ovaj posao mi ju omogućuje na više načina. Ja biram svoje idealne klijente i poslovne partnere. Sama organiziram svoj dnevni raspored te vrijeme u kojem sam dostupna klijenima. Ima dana kada krenem s poslom u 6 sati ujutro, a ima dana kada radim tek od 12 sati. Vikendi za mene nisu uvijek neradni, ali isto tako svi radni dani meni nisu uvijek radni. Raspored obveza prilagođavam svojim privatnim obvezama. Mogu raditi iz bilo kojeg mjesta i prostora jer nisam vezana za ured. Većinom radim od kuće jer volim moj mir i činjenicu da u pauzama stignem odraditi i neke druge stvari, poput toga da pomognem kćeri oko zadaće ili kuhanje ručka. Raditi od kuće je bio moj san jer u danu stignem biti s djecom, obaviti poslovne i kućanske obveze. Sada imam vremena i odslušati sve moguće edukacije, predavanja, konferencije i sl. za koje prije nisam imala vremena. Ne moram se odricati ičega.

 2. RAZNOVRSNOST POSLA - ja ne volim monotoniju i zato je za mene ovo još jedna od prednosti ovog posla. Pružam različite usluge različitim klijentima jer nemam samo jednu specifičnu nišu i to meni u potpunosti odgovara. Volim organizaciju vremena i administrativne usluge, ali isto tako volim prenositi vlastito iskustvo i znanje te pomoći drugima u ostvarivanju njihovih poslovnih pothvata.

 3. SAMA SEBI ŠEFICA - kada radiš ovaj posao tvoji klijenti nisu tvoji šefovi, više ne radiš za nekoga u njegovom prostoru i s njegovom opremom. Nema nikog iznad tebe ti si ta koja donosi sve odluke! Ti biraš radno vrijeme i vrijeme kada si dostupna klijentima te kada ćeš uzeti slobodan dan. Isto tako ti moraš preuzeti odgovornost za sve posljedice donesenih odluka.

 4. MALA POČETNA ULAGANJA - Za početak ti je potreban laptop i stabilna internetska veza. Nikakva dodatna oprema ili alati. Ja sam laptop imala tako da nisam ni to trebala kupovati prije pokretanja posla. Što se tiče alata, u početku sam koristila besplatne verzije dok nisam bila sigurna koje ću dalje koristiti i koji će mi biti prijeko potrebni i u plaćenoj verziji.

 5. SAMA ODLUČUJEM O PONUDI USLUGA - Zamisli da više ne moraš raditi one poslovne zadatke koje ne voliš jer sama biraš koje usluge ćeš nuditi klijentima. To ti pruža ovaj način poslovanja. Postoji bezbroj usluga koje možeš pružati kao virtualni asistent i najbolje bi bilo da odrediš glavnu skupinu zadataka koje obavljaš, specijaliziraš se za određenu granu djelatnosti ili rad u nekom alatu... ali najbitnije od svega jest da radiš ono što doista voliš i u čemu uživaš.

 6. NEOGRANIČENA MOGUĆNOST ZARADE - u ovom poslu ne postoje zadani fiksni okviri što se tiče radnog vremena, mjesta obavljanja posla pa tako i zarade. Najjednostavnije rečeno koliko radiš toliko i zaradiš jer nema više fiksne plaće koju dobivaš u zamjenu za svoje vrijeme i rad od 40 sati tjedno. Sama određuješ cijene za svoje usluge.

 7. Dodatno me veseli činjenica da ne moram svako jutro voziti do posla i kasnije natrag, ne nedostaju mi jutarnje gužve u prometu, te izlasci iz kuće po ružnom vremenu. Većinom se šminkam i sređujem, ali ima dana kada mi se neda. Te dane su mi najbolji prijatelj tajice ili kućni ogrtač.


Nedostaci

 1. Prljavo posuđe. Prašina po raznim povoršinama. Stakla kroz koja sija sunce i vide se otisci malih nestašnih prstića ili kapi kiše od prethodnog dana. Sve to zna odvući od prioriteta, a to je posao. Rad od doma zna se razvući kroz cijeli dan ako paralelno pomažem djetetu oko zadaće, kuham ručak ili obavljam druge kućanske obveze. Odmor nakon ručka se zna odužiti na dva sata od planiranih pola sata. Rješenje: srediti sve sitne poslove prije početka rada i uvođenje blokova vremena.

 2. Nemam plaćeni godišnji. Kad god ne radim nitko me ne plaća. Rješenje: pametno planiranje budžeta.

 3. Ima određeni dio poslovnih zadataka koje treba obavljati, a koji su mi manje dragi. Rješenje: delegiranje. Naravno da nećeš delegirati određeni dio poslovanja odmah u početku, ali će ti to biti motivacija da svaki dan radiš na tome da si to u dogledno vrijeme možeš priuštiti.

U mom slučaju je više prednosti nego nedostataka jer je to trenutno moj idealan način rada. Naravno da ima dana kada pomišljam sve pustiti i zatvoriti obrt (tko god kaže da nema takvih dana - laže!) ali u tim trenucima pustim sve da se malo odmaknem, odmorim i prisjetim ZAŠTO radim to što radim. Idućeg dana samo idem dalje ka svom cilju.Ukoliko želiš saznati više o tome tko su virtualni asistenti, koje usluge pružaju te koji koraci su ti potrebni za postavljanje vlastitog posla kao virtualni asistent pridruži mi se na besplatnom online treningu i webinaru "Postani virtualni asistent u 5 koraka" koji će se održati 17.02.2022. u 18 sati.239 views

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page