top of page
  • Writer's pictureMartina Žgomba

Imaš li potrebne vještine za posao virtualnog asistenta?

Možda ste već čuli za posao virtualnog asistenta ili ste sad slučajno naišli na ovaj tekst. Tko su to virtualni asistenti, čime se bave i koje usluge pružaju opisala sam u blog postu pod nazivom "Tko su virtualni asistenti?".

Ja sam prvi put pročitala naziv virtualni asistent kada sam naišla na jedan članak. Išla sam googlati i kada sam pročitala o čemu se to radi, istog trena sam znala da je to posao kojim se želim baviti. Možda se upravo to dogodilo i nekome od vas. Kako bih vam pomogla u saznanju je li to posao za vas ili ne, dijelim s vama koje su to vještine koje su potrebne kako bi se uspješno bavili ovim poslom.

  1. DOBRE ORGANIZACIJSKE SPOSOBNOSTI - uvijek govorim i govorit ću kako je dobra organizacija više od pola obavljenog posla. Kada si sam svoj šef i vodiš vlastito poslovanje ovo je jako bitna bitna vještina. Moraš paziti na rokove plaćanja obveza, pravovremeno izvještavanje, adekvatno spremanje dokumentacije, odgovaranje na mail poruke unutar prihvatljivog vremenskog roka i tome slično. Kada si virtualni asistent, koji radi za više različitih klijenata, ova vještina je itekako bitna kako bi efektivno i efikasno obavili sav posao i pružili kvalitetnu uslugu.

  2. SNALAŽLJIVOST I PRILAGODLJIVOST - svaki klijent ima različit način poslovanja i komunikacije, treba drugačiju vrstu usluge, koristi različite alate i virtualni asistent se treba znati prilagoditi potrebama svog klijenta. Npr. za slanje newslettera ti koristiš jedan alat, a klijent neki drugi. Nećeš nametati klijentu da ovaj kojeg ti koristiš je bolji i da prijeđe na njega. Ti si taj koji se treba prilagoditi klijentu. Da, možeš ga savjetovati i prikazati mu prednosti i nedostatke oba alata, ali odluka je na klijentu. Ako virtualni asistent nikad nije radio u alatu kojeg klijent koristi ili se nalazi u situaciji da treba riješiti neki zadatak koji do sad nije radio, tada se treba znati snaći i pronaći adekvatno rješenje. Klijent, nakon što je iskomunicirao vlastite potrebe. nema ni volje ni vremena za dodatnim propitkivanjima.

  3. DOBRE KOMUNIKACIJSKE VJEŠTINE - potrebno je znati detaljno iskomunicirati potrebe klijenta na samom početku suradnje te shvatiti dane upute za rad. Ukoliko dođe do pogreške ili nesporazuma, bitno je odmah obavijestiti klijenta. Iskrena komunikacija je bitna u svakom odnosu pa tako i u poslovnom između virtualnog asistenta i klijenta.

  4. VOLJA I ŽELJA ZA STALNIM UČENJEM I USAVRŠAVANJEM - ne moraš i ne može znati raditi u svakom alatu, ali trebaš imati volje za naučiti. Ako se specijaliziraš za rad samo za specifičnu tržišnu nišu ili za rad u određenom alatu, svejedno imaš uvijek štošta za naučiti pogotovo sada, u doba kada tehnologija napreduje iz časa u čas.

  5. FOKUS NA RJEŠENJU - virtualni asistent nije angažiran od strane klijenta da mu oteža život već da mu ga olakša. Znači, ti si taj koji treba znati pronaći i ponuditi klijentu rješenje za njegov problem.

  6. BITI MOTIVIRAN - nije svaki dan isti i nemamo svaki dan istu razinu motivacije. Potrebno je poznavati sebe i znati se motivirati na rad i u one dane kada nam se neda. Ima dana kada ćeš obaviti samo prioritete, a drugo ćeš pustiti za sljedeći dan, ali treba znati se natjerati i za odraditi samo prioritete.

  7. BITI FOKUSIRAN - Rad od doma je pun distrakcija: vidiš neoprano posuđe, neopeglanu robu, djeca su kod kuće, vani je lijepo vrijeme kao stvoreno za šetnju... moraš se znati fokusirati na ono što je bitno i kada je vrijeme za obaviti poslovne obveze raditi fokusirano jedan po jedan zadatak. Bitno je i odraditi pauze između odrađenih zadataka!

  8. ZNATI REĆI NE - zdravo postavljanje granica je bitno jer bi jako lako mogli upasti u zamku rada od jutra do sutra ili radeći poslove koji nisu prethodno bili dogovoreni.

Virtualni asistent je samozaposlena osoba, tj. poduzetnik. Stoga, za ovaj posao je bitan i poduzetnički način razmišljanja. Većina navedenih vještina su vještine, ne samo uspješnih virtualnih asistenata već i uspješnih poduzetnika. Nisu svi za to i to je sasvim u redu. Nadam se da ti je ovaj članak pomogao u rješavanju nedoumice da li ti jesi ili nisi za ovakav način poslovanja.



Recent Posts

See All
bottom of page