top of page
  • Writer's pictureMartina Žgomba

Internship za virtualne asistente

Prije tri mjeseca pokrenula sam ideju koja je stajala u ladici više od šest mjeseci. S prvom grupom polaznica mog online programa POSTANI VIRTUALNI ASISTENT podijelila sam svoju zamisao i njima se svidjela, ali ja nekako nisam osjetila da je tada bilo vrijeme za to.

Onda me jedan upit u inboxu podsjetio i potaknuo da moja ideja izađe na svjetlo dana. Sada, nakon tri mjeseca i nekoliko odrađenih suradnji, znam da je to bila odlična ideja i odlučila sam napisati članak o tome.


Kako i zašto je nastala ideja o internshipu?

Budući da znam kako je prvi korak najteži, uvidjela sam potrebu da polaznicama programa olakšam pronalazak prvog klijenta.

U online programu, osim video lekcija, polaznice dobivaju za odraditi određene zadatke. Jedan dio tih zadataka služi za postavljanje biznisa kao što su kreiranje ponude usluga, formiranje cijena, izrada poslovnog i prodajnog plana i sl., a drugi dio zadataka su oni vezani za rad u određenim alatima koji su ujedno i najčešći zadaci iz prakse. Neovisno o tome, nekim polaznicama je delegiranje posla i proces suradnje između klijenta i virtualnog asistenta i dalje djelovalo apstraktno. Pronalazak prvog klijenta svima je najveći i najteži korak jer se bez obzira na bogato radno iskustvo polaznice osjećaju kao da su početnice. One možda jesu na početku u poduzetništvu, ali definitivno nisu početnice u uslugama koje pružaju kao virtualni asistenti.

Osim iskustva u radu kao virtualni asistenti, za daljnji rad i pronalazak novih suradnji potrebne su i preporuke. Preporuke su te koje najviše donose klijente, uz umrežavanje i online prisustvo. Većina polaznica nije tijekom svog radnog iskustva tražila preporuke, ali u poduzetništvu su one itekako bitne.

Kada sam ja pokrenula vlastito poslovanje kao virtualni asistent našla sam se u situaciji da trebam pronaći prvog klijenta. Uz svo moje radno iskustvo do tad nisam vidjela potrebu za prikupljanjem preporuka. Sada znam da to nije bilo baš pametno, ali u moju obranu mogu reći da do prije par godina nisam ni razmišljala o poduzetništvu kao svom poslovnom putu. U jednoj Facebook grupi sam naišla na osobu koja je tražila ponude za izradu jednostavne prodajne stranice (landing page). Javila sam se i ponudila da istu izradim bez naknade u zamjenu za preporuku i pristali su. Potrudila sam se oko tog projekta kao da sam plaćena ne znam koliko novaca i klijenti su bili oduševljeni. Budući da se radilo o jednokratnom projektu nije se ostvarila naknadna suradnja, ali dobila sam svoju prvu preporuku. Nakon toga je u istoj grupi netko tražio usluge virtualnog asistenta. Nisam vidjela tu objavu već se meni taj klijent javio putem web forme jer me u komentarima te objave preporučila osoba s kojom sam surađivala u zamjenu za preporuku. Dogovorila sam plaćenu dugoročnu suradnju (paušalnog klijenta) bez da sam se ja javila na oglas već mi je isti došao na temelju preporuke.

Ovako je nastala ideja o internshipu, osluškujući potrebe svojih polaznica te iz vlastitog iskustva na početku moje poduzetničke priče.


Kome je namijenjen internship?

Ovaj internship je prije svega namijenjen virtualnim asistentima početnicima koji su završili moj online program, a zatim i poduzetnicima/fizičkim osobama koji:

  • su čuli za virtualne asistente, ali se dvoume oko angažiranja VA

  • nisu do sad surađivali sa virtualnim asistentom, a željeli bi pokušati

  • nisu do sad pronašli adekvatnog virtualnog asistenta

  • trebaju pomoć u određenim poslovnim/osobnim zadacima

  • žele imati više vremena za svoj core business/sebe/obitelj prijatelje


Što dobivaju virtualni asistenti?

Polaznici mog programa dobivaju iskustvo rada sa klijentom i pružanja usluga kao virtualni asistent. Ako je klijent zadovoljan pruženom uslugom virtualnom asistentu će u zamjenu za pružene usluge napisati preporuku. Ukoliko postoji želja i mogućnost klijent i virtualni asistent mogu nastaviti plaćenu suradnju.


Benefiti za poduzetnike

Poduzetnici imaju priliku upoznati se s takvim načinom suradnje i delegiranju posla. Bez obzira koliko ja pisala i pričala o tome koliko ti virtualni asistent može pomoći u poslovanju mislim da će to svatko za sebe najbolje uvidjeti kroz praksu i vlastito iskustvo. Osim toga, naučit ćeš se boljoj organizaciji i delegiranju, ako već do sad nisi. To što smo poduzetnici ne znači da moramo sve sami. U svakom poslovanju postoje segmenti posla koji se mogu i trebaju delegirati kako bi svatko u svom biznisu odrađivao ono u čemu doista uživa.


Dosadašnja iskustva s internshipa

U zadnjih tri mjeseca nekoliko poduzetnica i virtualnih asistenata je iskusilo ovakav vid suradnje. U nastavku pročitaj njihove osvrte na isti.



Martina Kelava je veoma odgovorna, precizna, uporna i pouzdana osoba. Istraživanje tržišta i analiza podataka su joj jača strana uz administrativne poslove. Za potrebe internshipa spojila sam ju s klijenticom koja vodi marketinšku agenciju i kojoj je bila potrebna pomoć u administrativnim poslovima te istraživanju tržišta i izradi baze podataka.


Draga Martina,

javljam se povratno u vezi Internship-a. Kad god ti pišem mail, imam osjećaj da ćeš pomisliti da pretjerujem sa pohvalama i pozitivom, ali pišem kako uistinu jeste.


S klijenticom je suradnja odlično prošla, pomogla sam joj u izradi baze potencijalnih klijenata za njezine poslovne aktivnosti. Dala mi je vrlo jasne upute s unaprijed pripremljenim materijalima, na dodatna potpitanja je brzo odgovorila i uvijek bila na raspolaganju. Nakon izvršene aktivnosti, poslala sam joj izvješće koje sam izradila prateći svoje radne sate u aplikaciji Clockify. Također sam dobila povratan odgovor u kojem je izrazila zadovoljstvo odrađenim te svoju suradnju planiramo nastaviti i dalje kroz buduće projekte. Smatram da je klijentica kroz ovaj Internship stekla uvid u jednu vrstu poslova koje može obavljati virtualni asistent i kako još može pomoći u njezinom poslovanju.


Hvala još jednom što si mi pružila ovu mogućnost - da sama sebi dokažem da uz posao i ostale aktivnosti, bez odricanja ičega, mogu odraditi i ovaj posao. Imam sve osim dovoljno hrabrosti i malo ludosti da se prepustim i počnem svoje poslovanje.


Hvala još jednom od <3

Martina Kelava, VA


 

Draga Martina,

želim ti se prije svega zahvaliti na predivnoj inicijativi internshipa - shvatila sam koliko je korisno imati dobrog i pouzdanog VA i koliko mi delegiranje zadataka može pomoći da unaprijedim i skaliram svoj biznis!


Što se tiče moje i Martinine suradnje - ona je bila ODLIČNA! Martina je toliko sjajna, detaljna, precizna - sve ono što meni fali - ona ima i obavila je zadatke toliko sjajno i stručno - a meni omogućila da dignem posao na višu razinu (bez pretjerivanja).


Čim Martina otvori LinkedIn ( u čemu sam ponudila svoju pomoć), ostavljam joj sjajnu recenziju te se zaista nadam da će pokrenuti svoj posao, makar samo i kao side-job jer bih joj zaista voljela biti klijentica.


Hvala što si nas tako stručno spojila - jer stvarno smo match!


 

Ivana Dedić veoma marljiva, odgovorna i precizna te pouzdana osoba, a administrativni poslovi su joj jača strana. Spojila sam ju s klijenticom kojoj je bio potreban VA za obavljanje repetitivnih zadataka, koji se snalazi s Google kartama i zna raditi u WordPress-u.


Draga Martina,

Najprije da ti se od srca zahvalim na svemu što si mi pružila u tijeku programa a onda i za ovaj šlag na kraju - što si mi omogućila Internship.

Započeti je najteže, dobiti priliku da pokažeš što znaš a ti si mi to pružila.

Ovaj program je izvrsna prilika kako nama 'početnicima' za dobiti preporuku tako i osobama kojima uslugu pružamo da dobiju bolju predodžbu što im može pružiti jedan virtualni asistent.

Suradnja mene i klijentice je bila izvrsna. Danas smo imali završni Zoom nakon odrađenih 20h. Prezadovoljna mojim radom i naravno dati će mi preporuke a dogovorile smo i daljnju suradnju. Ja sam presretna, ona je presretna a vjerujem da ćeš i ti biti jer je Internship zaživio i dao rezultate.

Još jednom do neba hvala na ovoj prilici!


Puno pozdrava,

Ivana Dedić, VA


 
Draga Martina,

Hvala ti puno za iskustvo s virtualnom asistentom. Bilo mi je veselje surađivati s Ivanom i, a i dalje ćemo surađivati.

Hvala ti za to što spajaš buduće virtualne asistentice s klijentima. Mislim da je njima to odlična mogućnost za prvi posao.


Puno te pozdravljam




Kako se prijaviti za internship?

Ako i ti razmišljaš o delegiranju zadataka virtualnom asistentu ovo je odlična prilika da potpuno besplatno iskusiš sve benefita ovakvog tipa suradnje. Sve što je potrebno jest da ispuniš prijavni obrazac.

Recent Posts

See All
bottom of page