top of page
  • Writer's pictureMartina Žgomba

Svi imamo istih 24 sata u danu!


"Svakog jutra kada se probudimo, naša nam životna banka otvara kredit od 86.400 sekundi života za taj dan, do spavanja.

Sve što nismo proživjeli toga dana - izgubljeno je!

Jučer je zauvijek prošlo!

Ali, svakog idućeg jutra ta se čarolija ponavlja. Svejedno, ne smijemo zaboraviti osnovno pravilo - da banka može zatvoriti naš račun svake minute, bez upozorenja. U bilo kojem trenutku naš život može stati!

Što vi radite sa svojih 86.400 sekundi u danu?" - iz knjige Pazi kojeg vuka hraniš, Dr. Kenan Crnkić


 


Nije važno gdje i s kim živiš, što i kako radiš jer nam je svaki dan svima dana ista količina vremena.

Znam.

Sada ti kreću misli tipa:

...ali ja putujem svaki dan dva sata na posao!

...ali ja paralelno radim i studiram!

...ali ja radim dva posla!

...ali ja sam zaposlena majka dvoje djece!


Sad ću ti reći brutalnu istinu, a to je da su sve prethodno navedeni samo izgovori! Da, dobro si pročitala, to su izgovori! Nije stvar vremena i obveza već kako i na koji način organiziraš svoje vrijeme i obveze! Vjerujem da ti već na uši ide rečenica "Posloži si prioritete!" ali to je jednostavno tako. Svi imamo vremena u životu za ono što nas zanima i što nam je trenutno prioritet. Ako sam ja danas u podne otišla u šetnju i na kavu umjesto da perem i kuham, znači da mi je to bilo važnije. Ne pada mi na pamet reći na kraju dana da nisam imala vremena za oprati suđe i skuhati ručak dok sam za to vrijeme bila u šetnji / gledala Netflix / čitala knjigu.

Vratimo se jedan tren na početak i definirajmo riječ prioritet. Prioritet je ono čemu dajemo prednost u odnosu na nešto drugo. Na mom banalnom primjeru je šetnja u podne meni bila prioritet u odnosu na pranje posuđa.

Što znači da svi imamo izbor u svakom trenu, u svakoj situaciji, u životu. Ponekad nam se čini da ga nemamo jer možda u nekoj situaciji postoji jedan izbor koji nam se ne sviđa i onaj drugi koji nam se nikako ne sviđa. Tada izaberemo ono što nam se čini mrvicu bolje. Shodno tome, svi imamo pravo na izbor, na donošenje vlastitih odluka, ali isto tako i na preuzimanje odgovornosti za iste i prihvaćanje posljedica koje naši izbori nose. Što znači, moj izbor je bila šetnja u podne, a posljedica je neoprano suđe koje me dočekalo nakon šetnje.


Ako si stigla do ovdje bez da zatvoriš ovaj blog i nikad mu se ne vratiš - čestitam! Možda su ti se i uključili unutarnji programi i misliš si kako lupetam gluposti (ali te zanima što piše u nastavku) ili si se pronašla u napisanom. Jedno i drugo je sasvim u redu.

Budući da vjerujem da je najlakše učiti i osvještavati se na konkretnim životnim primjerima, napisat ću ti one iz osobnog iskustva jer sam prošla mnoge faze u životu:

  • studiranje

  • studiranje uz posao

  • posao u smjenama, putovanje na posao od sat vremena s djetetom od godinu dana

  • posao s dvoje male djece

  • posao, dvoje djece i studiranje

  • paralelno radeći dva posla s dvoje djece

  • vođenje vlastitog posla s dvoje djece (dijete osnovnoškolske dobi - online škola i pandemija i dijete vrtićke dobi).

Jedan od težih perioda koje pamtim jest moj povratak na posao nakon prvog porodiljnog. Radila sam u smjenama, jedan dan popodne, jedan ujutro i svaku drugu subotu. Onaj dan kada sam radila popodne ustajala sam u 5 sati ujutro, popila kavu u miru do 5:30, zatim sam spremala dijete za jaslice. Potom sam kuhala ručak za taj dan i onaj sljedeći, dok se kuhao ručak sam peglala ili spremala po kući. Nakon toga sam odlazila na posao od kojeg sam bila udaljena 35 minuta vožnje, ali sam kretala sat vremena prije jer sam radila u centru grada i dosta vremena mi je oduzimao pronalazak parkinga. Nakon odrađene popodnevne smjene sam dolazila doma oko 20 sati. Bila sam sretna ako stignem vidjeti dijete na 15-ak minuta jer nakon toga je išla na spavanje. Sljedeći dan bi bila jutarnja smjena i imala sam pripremljen ručak te sam slobodno popodne provodila s obitelji. Petkom sam uvijek sređivala kuću kako bih za vikend bila čim više slobodna.

U fazi kada sam radila te uz dvoje djece i studirala sam imala drugi način organizacije. Na tom poslu sam radila samo jutarnje smjene sa slobodnim vikendima. Predavanja sam imala popodne. Nisam išla na sva predavanja jer nisam htjela ni mogla toliko izbivati od kuće. Uglavnom, kombinirala sam na koja predavanja mi je bitnije i važnije otići, a na koja ne. Kada sam popodne bila kod kuće provodila sam vrijeme s obitelji. Nakon što bi djeca otišla na spavanje, u 20 sati, je kretalo moje vrijeme za rad. Tada sam pisala seminare, dok se krčkao ručak za sljedeći dan ili peglala robu sa bilješkama s predavanja na dasci za peglanje kako bih paralelno ponavljala gradivo za kolokvije/ispite.


Zbog svega navedenog smatram da te mogu razumjeti iz bilo kojeg aspekta, u bilo kojoj situaciji da se upravo sada nalaziš i mogu ti navesti vlastiti primjer, metode i način organizacije jer sve se može uz dobru volju, želju i organizaciju!


Kako sam sve to uspijevala i uspijevam?!

Ne, nije bilo baba i nona servisa, tu i tamo, ali ne toliko.

Ne, nisam plaćala tetu čuvalicu!

Odgovor je: dobra organizacija i određivanje prioriteta!

Kako?

Ukratko ja radim tjedni plan obveza, većinom je to petkom za naredni tjedan. Napišem to-do listu sa svime što trebam i želim obaviti, potom određujem prioritete i na kraju slažem po danima pojedine aktivnosti.


Samo nemoj sada upasti u zamku misleći da sam ja savršena ili neki robot! Ne, nisam.

Ima dana kada svoj raspored bacim na neko "lijepo mjesto" i odradim samo nužno, a ostalo prebacim za idući dan bez imalo grižnje savjesti. Isto tako je jako bitno da se ne uspoređuješ sa drugima veća sa osobom koja si bila jučer. Nemaš ništa od toga da se uspoređuješ sa drugom majkom koja je možda kućanica ili radi na pola radnog vremena, a ti radiš dva posla ili da se ti kao majka dvoje djece uspoređuješ sa ženom bez djece. Nema ona više sati od tebe samo ih raspoređuje na drugi način jer ima druge prioritete.


Želiš li vrijeme za sebe? Ustani ujutro ranije!

Želiš provoditi manje vremena u kuhinji? Planiraj obroke, kuhaj u većim količinama i spremaj u zamrzivač!

Želiš li studirati uz posao? Pomiri se s tim da nećeš svako popodne biti slobodna za šetnju i kavu!

Želiš li pokrenuti vlastiti posao uz redovno zaposlenje? Vidi koliko vremena tjedno imaš na raspolaganju za dodatni posao!

Želiš li biti majka i poduzetnica? Prilagodi svoje poslovne obveze s onima vezanim za djecu!


Možeš sve što hoćeš! Tvoje vrijeme - tvoj izbor! Sve ostalo su izgovori!

Pokušaj pratiti tjedan dana koliko vremena ti odlazi na pojedine aktivnosti i koliko vremena ti od toga preostaje. Onda ćeš točno znati gdje i na što trošiš svoje vrijeme te ćeš uvidjeti koji su ti najveći ometači, tj. distrakcije.


Recent Posts

See All
bottom of page